זכויות יוצרים- באינטרנט ובכלל

על מה חלות זכויות יוצרים?

צאו מתוך נקודת הנחה שכל יצירה, מעשה אדם- מוגנת בזכויות יוצרים: צילום, תמונה, ציור, ספר, מאמר, מוסיקה, מצגת, תוכנה, עיצוב גרפי, פוסט ברשת החברתית…כל יצירה.

אין חובה להגן על זכות היוצרים ברישום וגם יצירה שלא הונה ברישום יכולה להנות מהגנות שאסור להפר.

אסור- להפר. מותר- שימוש הוגן.

החוק מונה רשימה של איסורים ללא הסכמה: פרסום ראשון, שידור, ביצוע פומבי, העמדה לרשות הציבור (קישורים-לינקים), יצירת יצירה נגזרת ועוד.

החוק מונה גם רשימה של שימושים שגם אם הופרה זכות היוצרים, לא ניתן לפעול נגד המפרים, כיוון שהשימוש מותר: לצרכי לימוד עצמי, מוסד חינוכי, ביקורת, סקירה, ציטוט בשם אומרו ועוד.

יש לשים לב למונח "ללא הסכמה"- כלומר: אם אתם מתכוונים לעשות פעולה שאסור לעשות, ביציה מוגנת- חפשו למי שייכות זכויות היוצרים ובקשו אישור מפורש לשימוש אותו אתם מבקשים.

קיבלתם אישור? תעדו אותו. לא קיבלתם אישור? אל תשתמשו.

העתק- הדבק: זכויות יוצרים ברשת.

הרשת פרוצה יותר מהעולם ה"אמיתי", יצירות שעולות באינטרנט וברשתות החברתיות נחשבות "פחותות ערך" על אף שהשפעתן עשויה להיות רחבה ולכן העתקת קטע והפצתו, לעיתים מבלי לדעת מהו המקור, היא עניין שבשגרה.

שימו לב: החוק חל על האינטרנט כמו על כל הפרה אחרת והכללים הם אותם  כללים.

זכות מוסרית של היוצר: קרדיט

בלי קשר לזכויות היוצרים, כל יוצר שיצר יצירה, יש לו זכות לקבל קרדיט על היצירה ולבצע בה בעצמו שינויים. שימו לב, מתן קרדיט אינו פוטר אתכם מהפרת זכויות היוצרים, אבל, אם לא תתנו קרדיט- כל שימוש, גם כזה המותר בחוק, יהפוך שימוש אסור ויחשוף אתכם לתביעה.

מה עושים? איך פועלים? ואיך אני נכנסת לתמונה?

במשרד עו"ד ענבר ברקוביץ אפרים אלווה אתכם בכל הנושאים הקשורים בזכויות יוצרים. מהגנה על זכויות (בין אם נרשמו או לא) ועד להגנה עליכם אם הואשמתם בהפרת זכויות היוצרים של אחר. בכתיבת הסכמי זכויות יוצרים ובתביעת אחרים על הפרתם.

 

זכויות יוצרים בתמונה בעמוד זה: מנחם ברקוביץ

%d בלוגרים אהבו את זה: